dentree_psihologie_

Psihologia
Este ştiinţa care studiază comportamentul uman, inclusiv funcţiunile psihice şi procesele mentale ca inteligenţa, memoria, percepţia, precum şi experienţele interioare şi subiective cum sunt sentimentele, speranţele şi motivarea, procese fie conştiente, fie inconştiente.

Psiho-somatica
Este o sub-ramură a psihologiei medicale, care pune în cadrul patologiei, problema unităţii dintre psihic şi somatic concepţie care înseamnă, în primul rînd, o revalorizare a personalităţii bolnavului şi a importanţei componentei psihice în cadrul bolilor.

Este o ştiinţă cu adînci rădăcini în istorie. Platon, în celebrele lui dialoguri Charmides, spunea despre medicina stramoşilor noştri că: „nu trebuie să încerci a vindeca ochii fără să vindeci capul şi nici capul fără trup, la fel nici trupul fără de suflet….căci,toate se trag din suflet, atît cele rele cît şi cele bune ale trupului şi ale fiinţei noastre întregi, revăsîndu-se din suflet, aşa cum se răsfrîng de la cap asupra ochiului.”

Când trebuie să merg la psiholog?
De fiecare dată când vreau mai mult de la viaţă.

Eu nu sunt nebun(ă). De ce să am nevoie de un psiholog?
În general, cei cu afecţiuni psihologice foarte grave, aşa zişii „nebuni” în accepţiunea populară, sunt internaţi în clinici psihiatrice. Este un resentiment peste care occidentul a trecut de mult!

Psihologul este un „şlefuitor” al psihicului uman, el nu poate să-l reformateze din temelii. Acţionează doar la dorinţa expresă a celui care doreşte perfecţionarea; fără această dorinţă REALĂ nici un medic, din nici o ramură sau subramură a medicinii neputînd face nimic. Psihologul îi arată doar CALEA. Şi asta, fără pilule, fără pastile, fără buline…

Ce este hipnoza? În ce constă anestezia prin hipnoză?
În general hipnoza este definită ca fiind o stare alterată a conştienţei. S-a făcut şi se face în continuare o reclamă negativă acestui tip de tratament psihologic deoarece nu foloseşte nici un fel de medicament şi poate trata o gamă foarte variate de probleme mentale şi chiar pe cele cu relevanţă psiho-somatică. În cadrul cabinetului stomatologic se foloseşte doar hipnoza uşoară în cadrul căreia pacientul este conştient şi doar „anesteziat” prin abaterea atenţiei de la actul stomatologic. Toate şedinţele de acest fel sunt înregistrate pe reportofon sau video, iar înregistrarea este oferită pacientului. De vazut un reportaj transmis pe postul tv Discovery Chanel pentru mai multe detalii: http://www.youtube.com/watch?v=it_UfJ2by4k